Şırnak Cizre İlçe Müftülüğüne bağlı Cahfer-i Sadık Yatılı Kur’an Kursunda 3 öğrenci 3 ayda hafız oldu.
Şırnak Cizre İlçe Müftülüğüne bağlı Cahfer-i Sadık Yatılı Kur’an Kursunda hafızlık eğitimi alan Hazret Değer, Muhammed Değer ve Mustafa Ertaş 3 ay gibi kısa bir sürede Kur’an-ı Kerim’in tamamını ezberleyerek hafızlıklarını ikmal ettiler.
İlçe Müftü Vekili Mehmet Karataştan, Cahfer-i Sadık Yatılı Kur’an Kursunda hafız olan öğrencileri ziyaret ederek tebrik etti.
Öğrencilerin başarılarından dolayı memnuniyetini dile getiren Müftü Vekili Karataştan, “Kadim bir ilmî geçmişe sahip olan ve nice âlimlerin yetiştiği Cizre’mizde böyle güzel başarıların elde edilmesi hepimizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Kur’an-ı Kerim’i kalbine nakşeden ve geleceğin ilim adamı olma yolunda yol kat eden bu kardeşlerimizin başarılarının arkasında anne babaları, kurs hocaları ve kurslarımızın inşasında emeği geçen hayırsever vatandaşlarımız gelir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Öğrenci kardeşlerimize Allah’tan muvaffakiyetler diliyorum.” dedi.
Karataştan, hafızlara kitap hediye etti.
Ziyarette Karataştan’a Vaiz Tahir Çalışkan da eşlik etti.
Hafızlık Eğitimi Nasıl Olur?
Hafızlar, müminlerin yol göstericisi Kuran-ı Kerim’in muhafızlarıdır. Arapça dilindeki ‘hıfz’ kelimesinden türetilen hafız sıfatı ‘koruyucu, muhafaza eden’ anlamlarına gelmektedir.
Hafızlar Allah yolunda ilim gören ve İslam dininin kitabı Kuran-ı Kerim’i koruyan muhafızlardır. Dinimizin, değerlerimizin ve kültürümüzün toplumumuza daha iyi yansıtılabilmesi, güzel ahlaklı gençlerin yetiştirilebilmesi için hafız yetiştirmek çok büyük önem arz etmektedir.
İlim yolundaki hafızlık talebelerine eğitim iki aşamada verilir. Bu aşamalar hıfz öncesi ve hıfz zamanıdır. Hafız adayları ilim öğrenmeye başladıkları medreselerde öncelikli olarak hafız olmaya hazır hale getirilirler. Bu aşamada hafız adaylarına haram konuşmaktan, haram bakmaktan ve haram yemekten kaçınmaları ve kendilerini tamamen Allah için hafızlığa adamaları öğütlenir. Hıfz öncesinde hafızlığa hazırlanan adaylar, önce Elif Ba öğrenir. Usulüne uygun olarak cüzü tamamlayan adaylara daha sonra normal olarak Fatiha suresi okutulur. Bu aşamada adaylara Kuran-ı Kerim’i doğru okumak için gerekli kurallar öğretilir.
Ardından hafızlar belirli periyotlarla Kuran-ı Kerim’i yüzünden okuyarak ezberlemeye başlarlar. Bu aşamaya da hıfz zamanı denir. Bu aşamada adaylar hafız olmak için önemli bir adım atmış olurlar. Medrese hocaları gerektiği yerde öğrencinin zayıf bulursa tekrar yaptırır. Kuran-ı Kerim’in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır. Bazı ilim talebeleri daha kısa sürede hafız olur bazıları da biraz daha uzun sürede hafız olmanın faziletine nail olabilirler.