Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, hastalıklardan korunmak ve yaşam kalitemizi artırmak için son derece önemlidir. Uzmanlar sağlıklı bireylerin, sağlıklı toplumları yarattığını ve bu döngünün birçok anlamda refah seviyesini artırdığını vurguluyor.
Düzenli egzersiz yapmalısınız
Uzmanlara göre düzenli bir şekilde egzersiz yapmak birçok sağlık sorununun önüne geçiyor. Haftada en az 2,5 saat orta şiddetli aerobik egzersiz yaparak kan basıncını dengeleyebilir, kolesterol seviyeni düşürebilir, kilo kontrolünü sağlayabilir, kemik yoğunluğunu ve kas gücünü artırabilir ve hatta mental sağlığınızı olumlu yönde iyileştirebilirsiniz. Egzersiz için yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, yüzme, dans etme veya spor salonuna gitme gibi çeşitli seçeneklerden yararlanabilirsiniz.
Beslenme düzenine önem vermelisiniz
Hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı bir yaşamın en önemli faktörlerinden biri de beslenme düzenidir. Uzmanlar dengeli ve uzman eşliğinde hazırlanan diyet planlarının önemine vurgu yapıyor. Düşük yağ, tuz ve şeker oranına sahip yiyecek ve içecekleri tercih etmek, sebze meyve tüketimini artırmak, tam tahıllı gıdalar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar içeren besinleri tüketmek bu noktada büyük önem taşıyor.
Öte yandan fast food, işlenmiş gıdalar ve atıştırmalıklar gibi zararlı yiyeceklerden de uzak durmanız gerekiyor.
Uykunu düzene sokmalısınız
Sağlık sorunlarından uzak ve sağlıklı bir yaşam için en önemli konulardan biri de uyku düzenidir. Uzmanlar yetişkinlerin günde en az 7-9 saat arasında uyumalarını öneriyor. Uyku kalitenizi artırmak ve düzenli bir uyku saatine sahip olmak için yatak odanızı sessiz, serin ve karanlık bir ortam olacak şekilde dizayn etmelisiniz. Uyku öncesi teknolojiden uzak durmanız ve uyku sırasında sık sık uyanmaktan da kaçınmalısınız.
Sigarayı ve alkolü bırakmalısınız
İnsan sağlığının en büyük iki düşmanı sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmalısınız. Sigara kullanımı; kalp hastalıklarını, akciğer kanserini, inme ve buna benzer birçok sağlık sorununu tetiklerken, alkol kullanımı ise karaciğer hasarı, kanser ve çeşitli kalp hastalıklarına yol açıyor. Bu noktada uzmanlar sigaradan uzak durmanızı, bağımlılık söz konusu ise uzman yardımıyla sigarayı ve alkolü bırakmanızı öneriyor. Aksi takdirde birçok sağlık problemi ile eş zamanlı karşılaşmanız mümkün olabilir.
Stresten uzak durmalısınız
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlık kavramını mental ve fiziksel olarak iki farklı açıdan ele alıyor. Bu noktada fiziksel sağlık kadar mental sağlığın da önemli olduğunu unutmamalısınız. Stres yönetimini doğru bir şekilde yöneterek birçok hastalıktan uzak durabilirsiniz. Doğru stres yönetimi sayesinde kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve depresyon gibi birçok sağlık sorununun önüne geçebilirsiniz. Uzmanlar yoga, meditasyon ve diğer rahatlama tekniklerini yapmanın büyük önemi olduğunu ifade ediyor.Haber Merkezi