Silopi’de 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı dönem başı müdürler toplantısı gerçekleştirildi.
2024-2025 Eğitim Öğretim yılına ilişkin iş ve işlemler dönem başı müdürler toplantısı İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Bilen başkanlığında, şube müdürleri ve okul müdürleri katılımıyla gerçekleştirildi.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan “2024-2025 eğitim ve öğretim yılına ilişkin iş ve işlemler” konulu genelgeye göre, 2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak.
Öğretmenlerin mazeret ve isteğe bağlı yer değişikliği işlemleri bu ay içinde gerçekleştirilecek. Böylece eğitim öğretim yılının başlangıcıyla idareci ve öğretmenlerin yer değişikliği süreci tamamlanacak. Ayrıca karar alma mekanizmalarını odağına yerleştirilen kurul/zümre toplantılarının yapılması için gerekli tüm hazırlıklar önceden planlanarak süreç titizlikle yürütülecek.
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” öğretim programları 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde uygulanacak.
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında öğretim programları, eğitici eğitimleri, öğretmen eğitimleri, ders kitapları, öğretim materyalleri, ölçme, izleme ve değerlendirme süreçleri gibi konuları içeren ek genelge ayrıca yayımlanacak. Modelle ilgili iş ve işlemler ilgili genelge kapsamında yürütülecek. Türkiye’nin kalkınması ve refahına katkı sunması amacıyla hazırlanarak 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’yle yürürlüğü giren Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’yle ilgili valiliklerce gerekli tedbirler alınacak.
Genelge’ye göre, ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin okuma ve yazmayı öğrenmelerine ilişkin düzenlenmek istenen etkinlikler, okuldaki tüm 1. sınıf öğrencileri için ortak olarak mayıs ayının ikinci haftasından sonra planlanacak.
Öğrencilere çoktan seçmeli soruların yer aldığı kısa süreli, hazır bulunuşluk, tarama gibi adlar altında hiçbir sınav uygulanmayacak. Sonuç odaklı ölçme ve değerlendirme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenerek öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimleri sürekli takip edilecek ve dersin içeriğine uygun değerlendirme araçları kullanılacak.
Öğrencilerin süreç boyunca takip edilebilmesi amacıyla eksik veya yanlış öğrenmeleri konusunda geri bildirim verilecek ve öğrenme/öğretme süreçleri bu doğrultuda yönetilecek.
Okullarda öğrencilere etkin okur kimliğinin kazandırılması, okuma kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için etkinlikler planlanarak okul kütüphanelerinin daha verimli kullanılması sağlanacak. Öğrencilerin araştırma ve okuma kabiliyetlerinin gelişmesi için aile büyükleri ve fertlerinin evlerinde kitap okumaları teşvik edilecek.
Bir önceki yıl başlatılan ve öğrencilerin Türkçenin zenginliklerini tanımasına, kültürümüzü taşıyan sözcüklerle buluşmasına, Türkçeyi doğru, güzel ve iyi kullanmalarına ve düşünce dünyalarını geliştirmelerine katkı sağlayan Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında resmî ve özel okullarda/kurumlarda planlanan etkinliklerin amacına uygun olarak gerçekleştirilmesine ihtimam gösterilecek.
Okullarda bilimsel, sportif, sosyal, kültürel etkinlikler, sosyal sorumluluk ve gönüllülük programları ile öğrenciler arasında dayanışma ve iş birliklerinin artırılarak akran desteğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek. Öğrenciler arasındaki olası problemlerin çözümünde okul rehberlik birimi ile gerekli tedbirler alınacak, akran zorbalığı vb. olumsuzluklara müsamaha gösterilmeyecek, bu çerçevede meydana gelebilecek aileler arası tartışmalar ve şiddet olaylarının önlenmesine gayret edilecek.
Bu yıl ilk defa uygulamaya konulan “Zanaat Atölyeleri”, uygulama kılavuzu doğrultusunda yürütülecek, okulların açılmasıyla birlikte programın ortaokullarda tanıtılmasına ve ders dışı saatlerde istekli öğrencilerin atölyedeki faaliyetlere yönlendirilmesine özen gösterilecek.
Okul öncesi eğitim kurumları ve ilkokullarda her sınıf düzeyine göre öğrencilerin ince kas gelişimini desteklemek, motor becerilerini geliştirmek, kendilerini ifade edebilecekleri ortamları oluşturmak, özgüvenlerini artırmak, erken yaşta yatkın oldukları becerilerin ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla yaparak ve yaşayarak öğrenmelerine önem verilecek.