Şırnak Üniversitesi ile FreieUniversität Berlin, Universidad de Salamanca ve Landeszentrale für politische Bildung Hamburg tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Şırnak Üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 1. Uluslararası Turabdin Sempozyumu son oturumla son buldu.
1-6 Mayıs tarihleri arasında Şırnak üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Turabdin Sempozyumu, Midyat’ta gerçekleştirilen son oturumla son buldu. Son günkü oturumlar şöyle oldu:
Doç. Dr. Hatice Kübra Uygurmoderatörlüğündeki “Süryanilerde Tıp” adlı oturumda; Prof. Dr. Metin Şenkal “Eski Mesopotamyada Tıp Uygulaması”, Dr. Zeyto Haddad“Süryanilerde Eski Tıp Reçeteleri”, Prof. Dr. Metin Şenkal ve Dr. Zeyto Haddad “Günlük Yaşamda Kültürlerarası Tıp” bildirileri sunuldu.
Daha sonra ise “Serbest Konulu Sunumlar” oturumunu ise Şilan Çelebioğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda; Dr. Yusuf Baluken“Malatyalı Süryani Hekim Ebu Salim ve Hekim Hanı”, Dr. Ramazan Turgut “Avrupa Süryani Diasporasında Din ve Kimlik”, Ferhat Demiralp “The Educational Problem of the Deaf, Speech and Hearing Impaired in Unrepresented Nations: The Example of the Assyrians” tebliğler sunuldu.
Ardından “Süryaniler’de Kilise ve Eğitim” Nurgül Çelebi Moderatörlüğünde yapıldı. Doç. Dr. Hatice Kübra “Uygur Süryani Kilise ve manastırları Alan Araştırmalarına Otoetnografik Bir yaklaşım”, Dr. Ahmet Özalp “Bir Dinî Eğitimi Merkezi Olarak Mor Gabriel Manastırı’nın Tarihçesi”, Dr. Yusuf Emre ve Aylin Bektaş “Süryani Ortodoks Çocuklarda Tanrı Tasavvuru: İdil Örneği” tebliğler sunuldu.
Kapanış konuşmaları, dilek ve temenniler ile son oturumun ardından ise Süryani mutfağı, telkâri sanatı ve Süryani müziği gibi etkinlikler gerçekleştirilerek sempozyum son buldu.