Silopi’de bir fırın ve marketteki 40 bin liralık borç, ‘zimem defteri’ uygulamasıyla kapatıldı.
Osmanlı döneminde ihtiyaç sahiplerinin borçlarının ödendiği ‘zimem defteri’ geleneğini 7 yıldır sürdüren Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Şırnak Temsilciği, Nuh Mahallesi’ndeki bir market ile Yenişehir Mahallesi’ndeki bir fırındaki toplam 40 bin liralık veresiye defterlerine yazılan borcu ödeyerek kapattı.
MÜSİAD İl Başkanı Yusuf Bilin, marketten 30 bin, fırından ise 10 bin lira biriken veresiye defterlerini kapattığını belirterek, “Müsiad Şırnak olarak bu yıl Silopi’de Hacı kardeşimizin defterini aldık. İçinde 1 yıldır ödenmeyen 30 bine yakın borç kalmıştı. Fırında ise 2 yıldır ödenmeyen 10 bin lira borç vardı. Hepsini ödedik” dedi.
Market sahibi Hacı Güneş, “bir yıla yakındır bu defter elimizdedir. Bu borçlar toplamı 30 bin Tl’dir. Ödemeyen borçları Yusuf ağabeymiz ödemiştir. Ondan çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Fırın sahibi Cüneyt Bildik, “iki yıla yakın bir zamanda borcunu ödemeyen vardı. Allah razı olsun Müsiad başkanımızdan milletin borcunu ödedi. Varolun teşekkür ederim sağolun” dedi.
Zimem Defteri hakkında MÜSİAD tarafından şu bilgilere yer verildi:
“Zimem Defteri; Bugünkü adıyla veresiye defteri, alınan bir malın satıcı tarafından not edilerek alıcının ileriye dönük borçlandırılmasını ifade ediyor.
Alan elin veren eli bilmediği, hayırda yarışmanın, yardımlaşmanın zarif usûlü Zimem Defteri; MÜSİAD üyeleri tarafından yaşatılıyor.
Osmanlı’da varlıklı kişiler, içinde yazılı olan tüm borçları ödeyerek zimem defterlerini satın alırdı. Zimem Defteri uygulaması, MÜSİAD’ın 5’inci Genel Başkanı Nail Olpak’ın girişimleri ve üyelerimizin teveccühüyle yeniden başlatılmıştır. Yalnızca Ramazan Ayı’na özel bir olarak başlayan Zimem Defteri uygulaması, MÜSİAD 6’ıncı dönem Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın üyelerimize ve varlıklı kişilere, bu kıymetli geleneği yılın 12 ayı boyunca sürdürmeleri yönündeki çağrısıyla, bir aya özel olmaktan çıkarılmıştır.
Uygulamayı özel kılan noktalardan biri, “sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” hadisine sadakatle, borçlu ile borcu ödeyen kişinin birbirlerini görmemeleri, bilmemeleri oluyor. Günümüzde bu güzel geleneğin devamlılığına katkı sunarak, var olan ihtiyacın idrakine makes olmak, MÜSİAD olarak bizleri gururlandırmanın ötesinde, yardımlaşma ruhunun yaşatılması bakımından umudumuzu güçlendirmektedir.”